علامه طباطبایى در تفسیر این آیه مىفرماید: »خداوند متعال با ذکر کلمه »واتقوه« )تقوا داشته باشید(، تمامى عبادات و اعمال دین را خلاصه کرده و تنها از میان آنها، نماز را نام برد، بخاطراهمیتى که داشته و عنایتى که خداوند نسبت به امر نماز دارد«(المیزان، ج 7، ص 230).
2 - در اهمیت و عظمت نماز همین بس که خداوند، اجازه نداده است در هیچ حال و زمانى، از انسان ساقط گردد؛ چنان که مىفرماید: »ان الصلاة کانت على المؤمنین کتاباً موقوتاً«(نساء (4)، آیه 101)؛ یعنى، نماز فریضهاى است که باید در مواقع و زمانهاى معینى انجام شود و مقصد از »کتاب موقوت« این است که نماز فریضه ثابتى است که اصلاً تغییرپذیر نیست و در هیچ حالتى ساقط نمىشود.
3 - نماز آن قدر داراى اهمیت است که گاهى بلافاصله بعد از ایمان به مبدأ و معاد مطرح شده است: »انما یعمر مساجد الله من آمن بالله و الیوم الاخر و اقام الصلاة«
4 - از نظر قرآن، بهترین عملى که انسان در قیامت، از آن بهرهمند مىشود، برپا داشتن نماز است: »اقیموا الصلاة و اتوا الزکاة و ما تقدموا لانفسکم من خیر تجدوه عند الله«( بقره(2)، آیه 110.)؛ یعنى، نمازى که در دنیا انجام مىدهد و زکاتى که مىپردازد سود آن نصیب خود انسان مىشود؛ نه این که خداوند بهاعمالبشرنیازداشتهباشد.
5 - نماز معیار قبولى اعمال است و اگر نماز پذیرفته شود، سایر اعمال نیز پذیرفته مىشود؛ قرآن مىفرماید: »انما یتقبل الله من المتقین« و تقوا و پرهیزگارى در برپاداشت نماز و عمل به دستورات خداوند است.
6 - اولین دستور عبادى خداوند به حضرت موسى)ع(، موضوع نماز است، از اینرو بعد از دستور به عبادت، بهعنوان نخستین فریضه عبادى، موضوع نماز را مطرح مىکند: »فاعبدنى و اقم الصلاة لذکرى«(طه (20)، آیه 14).
7 - برتر از همه اینها، نماز نشانه شکر و سپاس از خدا است و بهترین عملى است که مىتوان با آن شکر و ثناى خداوند را به جاى آورد. خداوند متعال بعد از آنکه نعمت کوثر را به پیامبر)ص( مرحمت مىکند، مىفرماید: »در برابر این عطاى ما براى خداوند نماز بخوان: »انا اعطیناک الکوثر، فصل لربک و انحر«(کوثر (108)، آیه 1 و 2)
8 - خداوند در توصیف مؤمنان مىفرماید: »مؤمنان کسانى اند که علاوهبر پاسخ مثبت به نداى الهى، نماز را اقامه مىکنند: »و الذین استجابوا لربهم و اقاموا الصلاة«(شورى (42)، آیه 37.).
علامه طباطبایى مىفرماید: »اگر از میان همه تکالیف اسلامى، خداوند نام نماز را بیان کرد و فرمود: »نماز را برپا مىدارند«. دلالت بر اهمیت و شرافت نماز دارد«( المیزان، ج 18، ص 96).